– Eierskap, tilhørighet og trivsel blant de frivillige er nøkkelen til at vi gjør det så bra på arrangement, sier Per Lianes. Han er arrangementsansvarlig i Molde Fotball og leder for Stadions venner. – Folk er med i flere tiår, og vi er bevisst på å ta vare på de frivillige, også slik som under perioden med koronarestriksjoner. Vi tror det gikk bra – og i år blir det etter alle solemerker høstfest for de frivillige, forteller arrangementssjefen.
VED INNGANG 13 Elisa Aure har vært frivillig i Stadions venner i 6,5 år. 25-åringen er født og oppvokst i Molde, og blir ferdig vernepleier til våren. Før hver hjemmekamp er hun en av de som møter publikum ved inngang 13 på stadion, og der trives hun godt. – For meg er dette samhold og tilhørighet. Vi blir kjent med mange i forbindelse med kamp, både publikummere og andre frivillige. Vi får også delta på kurs der vi lærer førstehjelp, og om samband og kommunikasjon, sier Elisa. Takket være frivillig arbeid blir kostnadene for klubben lavere, og det er viktig for Elisa. – Framfor alt gir vi barn og unge mulighet til å komme på kamp. Det bidrar vi til ved at det blir billigere billetter enn om folk som meg skulle vært ansatt. Og så handler det selvsagt om å se det beste laget i Norge vinne. Det er det beste av alt, mener Elisa.
GOD STEMNING I LOSJENE Siv Merete Solheimdal begynte som frivillig i 1999, og er ansvarlig for at alt fungerer som det skal i losjene i fjerde etasje på Aker Stadion, dvs. Æreslosjen, Corner og MFK Lounge. – Jeg har vervet alle vennene mine, ler Siv. – Jeg har også vervet folk jeg har jobbet sammen med og familie, de har også vervet sine venner igjen, så det blir sosialt, selv om vi bruker mye tid på dette. HUN BLE SELV VERVET PÅ SAMME MÅTE. – Jeg kjente Jorunn som var leder før meg, og det var hun som spurte om jeg ville være med, og siden har jeg blitt, forteller Siv. Nå er hun leder for 15–16 verter og vertinner som blant annet skal servere før kamp og rydde inn igjen når kampen begynner. – Vi springer mye inn og ut, så vi får ikke med oss hele kampen. Men vi møter masse kjekke folk, og siden jeg har vært i æreslosjen i alle år, blir jeg også godt kjent med folkene der. Det er nok også greit for gjestene at de møter de samme folkene. Og det er bestandig god stemning på stadion!, mener losjesjefen.
VI FÅR OGSÅ DELTA PÅ KURS DER VI LÆRER FØRSTEHJELP, OG OM SAMBAND OG KOMMUNIKASJON
MØTER JOURNALISTER OG DOMMERE Nede på baneplan er det inngang for media, og her møter vi Finn Arne Gravdehaug. Han er nå i sin 24. sesong som frivillig i MFK. I starten var han med på å sette opp adgangssystemet på gamle stadion, og han fortsatte med billettsystem og i billettserviceteamet i på Aker Stadion. Etter hvert gikk han videre til mediegruppa. Der varer en kampdag i fem-seks timer. Gruppa skal sørge for at rettighetshaver får de intervjuobjektene han ønsker før kamp, og at all media får oppfylt sine ønsker etter kamp.
– I mediegruppa bruker vi litt mer tid før kampen, men til gjengjeld er det roligere under kampen, slik at vi får fulgt med. At det er mer for- og etterarbeid, gjør meg egentlig ikke så mye, sier Finn Arne.
Mediegruppa har også ansvar for backup på registrering av kamprapporter. – I den forbindelse har vi kontakt med dommere og dommerveiledere, og jeg synes den biten er artig og interessant. Generelt treffer vi stadig vekk nye folk, og det blir mange fine samtaler med både dommere og pressefolk før og etter kamp, forteller Finn Arne. ••
Bildene er tatt av Tonje Sætre.