Mange beboere i borettslag og sameier synes dugnad er en fin måte å treffe naboer og friske opp uteområder på før sommeren kommer. Men ikke alle har anledning til å delta eller velger det bort. Har boligselskapet lov å pålegge dem det, eller å fakturere dem som uteblir?
– Det er lov å droppe dugnaden. Det gjelder uansett hva slags grunn man har – det er ingen juridisk plikt å arbeide på dugnad, sier Line Bjerkek, som er leder for advokatkontoret hos Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).
– Jeg vil imidlertid anbefale å delta, da det sparer boligselskapet for kostnader og på den måten også deg for økte felleskostnader, samtidig som det er en hyggelig anledning til å bli kjent med naboene, sier Bjerkek.
NBBL omfatter 38 boligbyggelag med over 15.000 borettslag og sameier og over 600.000 boliger over hele landet. NBBLs advokatkontor mottar hver vår flere henvendelser om dugnad og vedlikehold av fellesområder.
Ulovlig med “dugnadsbøter”
Noen borettslag og sameier har gitt beboere som ikke stiller på dugnad, en såkalt dugnadsbot – en faktura for uteblitt oppmøte. Dette er ulovlig, påpeker Bjerkek.
– Uteområder er borettslaget eller sameiet som fellesskap sitt ansvar, og ingen beboer har en særskilt plikt til å stille opp på dugnadsarbeid. Styrene har ingen hjemmel til å straffe hjemmesitterne med et gebyr, selv om det kan føles urettferdig at noen sitter hjemme, mens andre står på for fellesskapet gjennom arbeid på dugnaden, sier hun.
Du kan tjene penger på dugnaden
Det som derimot er lov, er å kompensere beboere som arbeider på dugnad, forteller Bjerkek. Styret i boligselskapet kan bestemme at de som deltar på dugnaden, får en rimelig godtgjørelse for arbeidet. Dersom arbeidet ikke kan gjøres på dugnad, må styret bestille tjenesten av profesjonelle. Dette har en kostnad som må dekkes over felleskostnadene. Og i slike tilfeller kan de som ikke deltar, ende opp med å betale:
– Et eksempel er der maling av egen garasje gjøres på dugnad. Da må den som ikke maler selv, betale malekostnadene. I praksis løses dette ved at de eierne som har deltatt på dugnaden, får redusert felleskostnad den aktuelle måneden. Beløpene skal tilsvare en normal godtgjørelse for denne typen arbeid, sier NBBL-advokaten.
HMS er viktig!
Styret må alltid vurdere oppgavene som skal utføres på dugnad opp mot helse og sikkerhet for beboerne som deltar. Maling av høyder uten bruk av stillas er for eksempel noe som utgjør en høy risiko for skade, sier Bjerkek. Det er imidlertid mange oppgaver som kan utføres av de fleste.
Noen tips for å få beboere til å stille opp
- Gjør det hyggelig! Dere kommer langt med litt enkel servering, som pølser, boller eller kaffe. Kakebaking eller kaffekoking kan også være en måte å bidra på for dem som ikke klarer tyngre fysisk arbeid.
- Gjør det overkommelig og oversiktlig! Heng opp gjøremålsliste i forkant der beboerne selv kan tegne seg til ulike oppgaver som må gjøres. Mange har også egne Facebook-grupper der dugnadsaktiviteter kan avtales.
- Gjør det mulig å sette seg opp på oppgaver som kan utføres på andre dager. Da kan de som ikke har anledning den aktuelle dagen, også bidra.
Artikkelen er hentet fra NBBL og illustrasjonen er fra en tidligere dugnad i Solbakken Terrasse Borettslag.